Sieć hoteli Arche, laureat nagrody Białego Listka CSR dla firm wdrażających Europejski Standard Raportowania Zrównoważonego Rozwoju, stawia sobie za cel prowadzenie wszelkich działań w harmonii z naturą. Dla nas ekologia to nie trend, ale misja, którą realizujemy każdego dnia. Pokazujemy, że luksus i ekologia mogą iść w parze. Jako prywatnie zarządzany hotel mamy możliwość wprowadzania innowacyjnych rozwiązań, a nasze działania inspirują zarówno Gości, jak i przyszłe pokolenia. Gościmy rodziny z dziećmi i chcemy świecić przykładem, aby nowe pokolenie od samego początku kształtowało zdrowe nawyki.
Część hoteli sieci Arche to inwestycje rewitalizacji zapomnianych miejsc, którym zostają nadane nowe funkcje. Przez wykorzystanie budynków już istniejących grupa Arche ogranicza ślad węglowy i zużycie materiałów jakie powstają przy tworzeniu nowych obiektów.
Hotel Zamek Janów Podlaski jest jednym z tych obiektów. Bryła budynku została wpasowana w zastany krajobraz: gabarytami i ingerencją w otaczający go park. Zamkowy park jest pozostałością po historycznym ogrodzie angielskim, chore i martwe drzewa zostają pozostawione jako ośrodki bioróżnorodności a większą część terenu stanowi powierzchnia rozszczelniona umożliwiająca swobodny obieg wody w glebie.
Nasz Zamek dołącza się do dbania o planetę prostymi i bardziej ambitnymi rozwiązaniami, do których zapraszamy także naszych Gości.
Co robimy, aby być ECO?
- posiadamy stacje ładowania samochodów elektrycznych i stojaki na rowery
- sadzimy krzaczki, drzewa oraz tworzymy łąki kwietne
- oddajemy pozostawione i nieodebrane rzeczy potrzebującym
- promujemy sport i przebywanie na zewnątrz (plaża, tężnia, ścieżka zmysłów, park sztuki)
- zakazujemy puszczania balonów ledowych, chińskich lampionów i odpalania sztucznych ogni na terenie hotelu
- wykorzystujemy wielokrotnie ozdoby/dekoracje świąteczne i okolicznościowe
- zero paliw kopalnych – korzystamy z pelletu i fotowoltaiki
- ograniczamy pracę wentylacji mechanicznej
- zapobiegamy marnotrawstwu energii elektrycznej przez bezpieczniki priorytetowe, energooszczędne oświetlenie
- zachęcamy do wybierania wody kranowej zamiast butelkowanej i zaoszczędzenia 300 zł i 6 kg plastiku na 0,5 litrach wody
Sprzątamy ekologicznie! W naszym hotelu jest zasadą:
- w ramach ECO akcji „Zapraszam na kawę i herbatę” codzienna wymiana ręczników, pościeli, kapci oraz szlafroków tylko na życzenie
- raz w tygodniu zastąpienie środków chemicznych naturalnymi zamiennikami np. octem
- zastąpienie małych pojedynczych opakowań koncentratami chemii do użytku hotelowego
- używanie wielorazowych narzędzi czyszczących (nie zużyliśmy ani jednej papierowej rolki przez 4 lata!)
- recyklingowanie zużytych prześcieradeł, poszewek i ręczników
- włączanie/wyłączanie prądu za pomocą karty klucza
- indywidualne sterowanie klimatyzacją w danych pomieszczeniach
W Restauracji Masztalerz gotujemy ekologicznie, więc kultywujemy:
- zmianę diety na wegetariańską i wegańską lub ograniczenie mięsnych opcji, proponujemy menu zielone i czerwone
- eliminowanie plastikowych i jednorazowych słomek oraz opakowań, używanie wielorazowych szklanych naczyń
- serwowanie na bufecie „szwedzkiego stołu” – unikamy marnowania żywności
- maksymalne wykorzystanie produktów i ich „odpadów” #lesswaste w kuchni (Obierki z warzyw trafiają do przygotowywania sosu demi-glace, warzywa korzenne, łodygi trafiają do zup kremów, sosów, lub są kiszone. Z produktów, które mają bliską datę do spożycia przygotowywane są posiłki pracownicze, z obierek ziemniaczanych robimy chipsy, tak samo się dzieje ze skórą z łososia jurajskiego czy skóry wieprzowej, pozostałe „odpady” są pożywieniem dla zwierząt naszego zamkowego ZOO)
- produkty od lokalnych dostawców – zmniejszenie śladu węglowego oraz wspieranie regionalnej kultury
- wielorazowe serwety, ograniczenie zużycia papieru
- wykorzystywanie kwiatów po imprezach do dekoracji hotelu
- rabat 10% na kawę na wynos z własnym kubkiem/ termosem
- serwowane ryby łowione są przez pobliskich rybaków, gwarancja świeżości!
- zastąpienie oleju palmowego zdrowymi, polskimi olejami
- własne pola uprawne o dobrze brzmiącej nazwie „mARCHEwkowe pole”
- udostępnienie menu w postaci kodu QR
Zarządzamy ekologicznie, więc wprowadziliśmy:
- ograniczenie drukowania faktur, przesyłanie drogą mailową
- mały formularz pobytowy – druk na połowie strony oszczędny w treści
- wdrożenie procedury meldowania drogą elektroniczną, Ekamy – tablety (Goście indywidualni)
- mniej drukowanych raportów (zmniejszenie o 90% na recepcji) oraz zadruk dwustronny automatycznie ustawiony na wszystkich komputerach
- przekazywanie zużytych tonerów do recyklingu
Odpoczywamy ekologicznie, więc w strefie spa obowiązuje:
- minimalizacja zużycia środków czystości, ręczników papierowych, worków na śmieci i jednorazówek
- używanie dużych opakowań kosmetyków do zabiegów i chemii basenowej
- włączanie atrakcji basenowych oraz saun na życzenie klienta
- krótki czas ekspozycji wody pod prysznicami w strefie basenowej
- sprzedaż pieluch na sztuki
Ostatnie, ale nie mniej ważne będą wydarzenia i atrakcje w naszym hotelu, które promują bliski kontakt z naturą i podnoszą naszą świadomość społeczną. Warto wymienić m.in.: rajdy rowerowe, festiwale kuchni regionalnej, wycieczki krajoznawcze, weekendy dedykowane darom natury. Wierzymy, że każde, nawet najmniejsze działanie ma znaczenie – dlatego każdy Gość zwiedzający Zamek staje się częścią naszej ekologicznej misji. Razem możemy osiągnąć jeszcze więcej.
Źródła:
https://pijkranowke.pl/